Porträttfoton med snabb slutartid

Porträttfoton med snabb slutartid

Att fotografera porträttfoton med snabb slutartid innebär att du fryser en rörelse.

Vilket är superfiffigt att göra när du tar bilder på någon som rör på sig.

Här tänkte jag berätta lite hur jag skapade porträttbilderna nedan, en solig sommardag i Sverige.

Porträttbild på en tjej i vattnet med vatten sprayandes runt henne
Bländaröppning F.4 Slutartid 1/3200 sek. ISO 200

Fånga vattendroppar!

För att fånga vattendroppar på bild krävs det att man använder snabba slutartider. Här var målet att vattnet skulle yra runt tjejen i porträttet. För att kunna fånga vattendropparna var jag tvungen att använda mig utav en snabb slutartid. Jag satte kameran i burst mode dvs. att den tar flera bilder sekventiellt efter varandra, precis som när du skulle fotografera rallybilar som jag har berättat om tidigare här. Sedan valde jag den bilden där jag tyckte att modellen (tjejen) och vattendropparna såg bäst ut tillsammans utav de bilderna som togs ur samma sekvens.

För att jag skall vara riktigt nöjd med porträttbilden, skulle jag vilja ha hela modellen med bara himlen som bakgrund och inte ha träden vid horisonten gå genom hennes huvud. Jag försökte gå så lågt med min kamera, Canon 5D Mark 4 objektiv Canon 24-70 mm F. 2.8, som jag absolut kunde för att försöka få den effekten, men det gick inte från den vinkeln jag var vid på stranden. Jag ville inte heller bli blöt för jag tyckte inte det vara badväder, det var bara modellen som tyckte det :) Men å andra sidan är jag en badkruka..

Jag provade med att ha modellen gå närmare mig alternativt längre bort för att kunna skapa den effekten men det blev inget bättre än vad vi har här.

Zooma med benen

Men tänk på det att antingen kanske du eller din modell du fotograferar, kan förflytta er för att kunna skapa den bilden ni har i huvudet. Det är ofta jag ser att fotografen bara står still och inte rör sig, så jag försöker alltid påpeka till mina fotoelever att du kan zooma med dina ben :)

Vad är en snabb slutartid?

Vad är då en snabb slutartid kan man undra? Ja, det beror ju lite på hur vädret är när du fotograferar och vilken slutartid som krävs. 

Jag använde mig utav ett vanligt UV filter på mitt objektiv, det utesluter inget ljus, så den här soliga dagen krävdes en snabb slutartid på 1/3200 del för att kunna skapa bilden ovan. Hade jag använt mig utav ett ND filter hade jag kunnat använda mig utav en kortare slutartid och ändå åstadkommit samma resultat.

För-fokusera

Det kan hjälpa dig att för-fokusera din kamera på en specifik punkt i din bild, för att vara säker på att du får skärpa i bilden. Det är speciellt smidigt när det du fotograferar ändå är stilla dvs förflyttar sig inte fram eller bakåt medan du fotograferar dess rörelse. 

Tålamod

Sedan är det bra att ha tålamod när du fotograferar saker i rörelse, för du kommer säkert vilja att modellen gör samma sak flera gånger så ni båda måste ha tålamod. Du kommer även att lära dig lite om vad du tycker är snyggast rent kompositionsmässigt i ditt porträtt medan du fotograferar. Som i mitt fall diskuterade jag och modellen hur hon skulle ha armarna medan hon viftade på huvet, för i vissa lägen så täckte armarna hennes huvud. Så testa dig fram! Det är alltid roligast ändå, när man tillsammans kommer fram till något superbra. Då känner sig alla delaktiga vilket också är viktigt.

tjej som blåser blå sand från sina händer
Bländaröppning F.3.2 Slutartid 1/640 sek. ISO 200 Kamera, Canon 5D Mark 4 Objektiv Canon 24-70mm F2.8

Skärpedjup i ditt porträtt

Här ville jag inte ha en tydlig bakgrund utan en relativt suddig bakgrund, så jag använde mig utav en bländaröppning på F3.2 för att bakgrunden skulle vara suddig. Jag ville dock fånga den blåa sanden som yrde när modellen blåste på den från händerna så jag använde mig utav en slutartid på 1/640 del sek. Jag försökte finna en skuggig plats för modellen att stå på, så att jag inte hade direkt solljus på hennes ansikte, det blåste en del så trädens blad vajade en del så solglimtarna rörde sig rätt frekvent men vi försökte finna en plats där vi var i skuggan. 

Fototips 

Ett bra fototips för porträttbilder är att finna en plats som är i skugga. Gärna högt till tak så att det är en relativt öppen plats, men skugga är det som är viktigt. När du tar porträtt skall du vara medveten om att din modells hudfärg kommer att färgas utav den färg som är runt omkring hen. I det här fallet grönt eftersom vi står i en skogsdunge. I just mitt fall spelar det ingen roll för hon är alldeles blå i ansiktet ändå, men det är något jag vill att du skall vara medveten om när du själv tar porträtt utomhus. 

Canon 24-70mm Vs. Canon 70-200mm

När du jämför två objektiv med varandra som ett Canon 24-70mm F 2.8 och ett Canon 70-200mm F.2.8 är det vissa skillnader. Inte bara att det ena är ett tele zoom och det andra ett standard zoom objektiv. Utan när du använder samma sorts bländaröppning med båda objektiven, så blir din bakgrund olika oskarp (suddig). Det som är bakom modellen ser också ut att vara olika långt borta från modellen.

Titta själv och jämför bakgrunden på bilden ovan med den blåa sanden och bilden nedan med de blåa blåklockorna. Den nedan är tagen med ett tele zoom objektiv och då blir bakgrunden ännu lite mer suddig jämfört med ett standard zoom objektiv som Canon 24-70mm. Bakgrunden känns också som den är lite närmare modellen.

Det är bra att ha i bakhuvudet när du väljer objektiv för dina porträtt. Ditt val av objektiv påverkar hur ditt porträtt kommer att se ut. Det finns lite olika tycke och smak på vad som är rätt eller fel men i slutändan är det upp till dig och ditt kreativ öga vilket du vill använda. Men olika objektiv skapar olika resultat/karaktär i dina bilder.

Tjej som blåser blåcklockor från sina händer
Bländaröppning F.3.2 Slutartid 1/800 sek. ISO 200 Kamera, Canon 5D Mark 4 Objektiv Canon 70-200mm F2.8

Vitbalans för porträttbilder

Vilken vitbalans skall du använda när du tar porträtt utomhus?

När du tar porträtt utomhus så kan du med fördel testa dig fram lite bland din kameras olika förprogrammerade vitbalanser som den har. Ett tips är att testa molnigt eller skugga. Båda ger människor en varmare ton (gulare) - egentligen innebär detta att hela bilden blir varmare.

Alla på bilderna får en lite varmare semester look 'Glow' tycker jag.

På bilden ovan använde jag mig utav min kameras AWB som betyder Auto White Balance dvs. en automatisk vitbalans, vilket innebär att kameran använder det han själv tycker passar och ibland funkar det men ibland inte. Utomhus brukar det funka bra men inomhus inte alltid eller mer sällan. 

Gråkort- smidig när du tar porträttbilder

När jag själv fotograferar porträtt inomhus åt mina företagskunder så använder jag mig utav ett gråkort för att se till så att det blir rätt vitbalans på bilderna. Jag kan med enkelhet använda bilden med gråkortet på i min redigering och få rätt vitbalans i alla bilderna. Supersmidigt!

Stort lycka till med dina egna porträttbilder skicka mig gärna bilder på hur det går för dig, det vore jätte kul att få se.

Happy Snapping!

/Helen Shippey

Västerås Fotograf

två tjejer som hoppar och kastar färgad sand upp i luften
Bländaröppning F.3.2 Slutartid 1/800 sek. ISO 200 Kamera, Canon 5D Mark 4 Objektiv Canon 24-70mm F2.8

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem