Ljusets betydelse i din bild

Ljusets betydelse i din bild

När du fotograferar så är du oerhört beroende av ljus. Det kan vara naturligt ljus eller artificiellt ljus. Utan något ljus blir det ingen bild, så enkelt är det.

På mina fotokurser hjälper jag dig gärna med att förstå hur ljuset påverkar din bild. Ljus i bilder skapar ofta känslor i bilden.

svenskt naturlandskap

Vänta på rätt ljus!

Att fotografera naturbilder är lite som att fiska.. du kanske kommer hem med en stor fångst eller så kanske du inte gör det. För oss fotografer så beror det mycket på ljuset och vad du vill fotografera för stunden. Är du ute och vill ta naturbilder eller gatufotografering inne i stan, då blir det generellt häftigare bilder med kontraster dvs mörka och ljusa partier i bilden. Medan om jag är ute och skall fotografera porträtt så är jag oftast gladare om det inte är några starka ljusförändringar dvs gärna ett stort moln på himlen.  Ett molntäcke på himlen agerar då som en stor soft box dvs gör så att ljuset blir lite mer diffust (mjukare) och gör att skuggorna blir mjukare. Starkt solljus skapar starka skuggor på ditt motiv.

Två naturbilder med och utan redigering
Den översta bilden har ett platt ljus det var molnig när den togs. Den undre bilden så kom solen fram en stund och lyste genom träden.

Platt ljus vs. ljus med kontraster

Kan du redigera en tråkig bild så att den blir intressant?

-Ja, det kan du göra.

Men tänk dig själv när du är ute i skogen och det magiska ljuset skapas naturligt åt dig. Du behöver inte lägga en massa tid på redigering och försöka försköna en bild. Det är en härlig känsla kan jag säga. Lite av ett lyckorus när solen träder fram mellan molnen och skapar lite ljus och skuggor samtidigt pga hur det faller ute i naturen, genom bladen på träden etc.

Titta på bilderna ovan, där ser ni tydligt att den översta bilden har ett mycket tråkigt platt ljus medan den undre bilden ser mycket mer intressant ut, fast det är taget på precis samma ställe vid samma tillfälle. Men med och utan sol. Solen bakom ett moln vs. att solen sken igenom trädkronorna.

Ha tålamod

Mitt bästa råd till dig som gillar att fotografera natur är att ha tålamod. Jag är inte bäst på tålamod själv det skall jag erkänna, men jag känner igen om det är någon idé att ta bilden eller inte. Har jag med mig mina Profoto blixtar som tex Profoto B1, då kan jag skapa bilden med eller utan sol! Jag har med mig min egna sol :)

Ser alltid något nytt

Jag har inget emot att promenera samma runda flera gånger med min kamera. Jag ser alltid något nytt, kan bero på sinnesstämning, promenadpartner eller att ljuset faller annorlunda - vad vet jag. Men jag kommer ofta hem med olika sorters bilder fast jag redan har promenerat på samma stigar tidigare. Är jag ute i naturen, ja då kan det ju komma olika sorters djur på besök och det är ju inte alltid man ser dem igen. Du har ju även årstider som är olika så klart och då ser naturen olika ut samt olika djur är mer eller mindre närvarande.

2 kvinnor och 1 man som fotograferar under en fotoutbildning

Fotokurser i Västmanland

När jag har mina utomhus fotokurser så väljer jag strategiska platser utefter vad kan lära ut i det området. Ibland är fokus naturfotografering, långa slutartider, gatufotografering, macro fotografering, kvällsfotografering och arkitekt fotografering ja det finns så många olika varianter man kan göra och en del som så klart går att kombinera på ett roligt sätt. Jag har gjort upplägget så för att man skall kunna delta på flera fotokurser och lära sig någon nytt varje gång. 

Privata fotokurser

Jag har även privata fotokurser för dig som vill lära dig något specifikt själv eller som inte har möjlighet att delta på de gruppfotograferingar jag har inbokat. Läs mer här om mina privata fotokurser

Mentorskap i foto!

Du har även möjlighet att under 6 månader delta i mitt Mentorskap i fotografi. Allt sker digitalt så det spelar ingen roll vart du bor. Jag skräddarsyr ditt mentorskap utitfrån vad du vill få ut av det. Läs gärna mer om det här.

Jag hoppas jag har lyckats inspirera dig lite mer och få en förståelse för vad ljuset har för betydelse i en bild. Ser det inte så spännande ut så är det bara att ta med sig en stol och vänta på rätt ljus!

/Helen Shippey

Fotograf i Västerås!

naturbild DJI Drönare

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem