Fotografera i skymning i Västerås

Fotografera i skymning i Västerås

Att fotografera i skymning skapar nästan alltid vackra bilder.

Det är ett supervackert ljus precis innan solen går ner. Gyllene timmen (Golden Hour) ja, kärt barn har många namn för vad folk kallar det. Vackert är det, oavsett vad du vill kalla ljuset 🙂

Det är även ett vackert ljus precis efter solnedgången som kallas blå timmen (Blue Hour). Den inträffar ca 15 minuter efter att solen har gått ner och varar i ungefär 30 minuter, så det är inte jättelänge.

Därför är det viktigt när du vill fotografera vid dessa tillfällen, att vara på plats när dessa olika ljus sker. Därför är det bra att kolla runt några dagar innan på samma plats för att, som jag brukar kalla det, reka (rekognosera) inför dina fotograferingar.

En pojke som fiskar i solnedgången
Bländartal. F5 Slutartid 1/8000 sek, ISO 320

Väder och vind spelar roll!

När du är ute och fotograferar måste du ha tålamod, för det är inte alltid som vädergudarna spelar dig i händerna. Ibland är allt perfekt medan andra gånger inte alls. Ge inte upp om du inte ser ljuset just den dagen. Antingen väntar du en stund om du ser att solen är i moln eller kom tillbaka en annan dag.

Håll ögonen öppna för andra vyer!

Du kan även hålla ögonen öppna för nya möjligheter. Som en fiskare som inte var där tidigare eller en cyklist som ligger och vilar sig en stund som ger dig möjlighet att skapa fina siluettbilder med dem som förgrund av din bild. Det är ju inte säkert de är kvar länge. Jag kan berätta att den här killen som fiskade, hade fiskat klart när jag kom så jag hann bara ta en bild. Killen som vilar sig på bänken satte sig snabbt upp efter att jag hade börjat fotografera i hans närhet och då var själva stunden borta. Det gäller verkligen att se och ta tillfällen när de är framför dig.

En man som ligger på en bänk och vilar sig i solnedgången
Bländartal. F10 Slutartid 1/800 sek, ISO 320

Se ljuset i dina bilder!

Under mina fotokurser jag håller i Västerås och runt om i Västmanland och Närke diskuterar vi mycket om att lära sig se ljuset i sina bilder. Vart kommer ljuset ifrån? Hur skall man tänka när ljuset kommer bakifrån respektive om det kommer framifrån? Vilken effekt vill du ha i dina bilder? Vad vill du skapa för känsla med din bild? Vill du lära dig mer om hur du tar bättre och mer intressanta bilder är du välkommen att hänga med mig på en av mina fotokurser.

Hur skapar man stjärnformseffekt av solen i sina bilder?

Har du någonsin funderat på hur du skapar en stjärnform av ljuset i dina bilder? Under mina fotokurser leker vi fram hur man skapar en stjärnformation med det ljus man har i bilden, om det är solen, en lampa eller en gatlykta etc.

Det enkla svaret är att säga använd en bländaröppning högre än F.8 så är det löst. Sedan kan du ha en högre siffra på ditt bländartal och det skapar lite andra effekter av just ljusstrålarna från solen eller lampan i din bild. Lek gärna fram vilket bländartal du behöver för just ditt tillfälle där du är. Har du F. 16 eller högre siffra så blir det oftast vackra fina stjärnstrålar av solen eller lampan. Vilket som är ditt högsta bländartal beror på det objektiv du använder. Bland mina objektiv så är ibland högsta F.22 och ibland F.32.

När du ändrar bländartal så kom ihåg att du även måste ändra relationen i slutartid och kanske även ISO så att du inte skapar en allt för mörk bild, (underexponerad bild). 

En båt på land under solnedgång
Bländartal. F16 Slutartid 1/320 sek, ISO 320

Siluettfotografering!

När det gäller gatufotografering är det roligt att använda sig utav siluetter på folk för att skapa lite känsla i dina bilder. Du behöver inte heller vara orolig för att fotografera människor eftersom ingen kan ändå känna igen dem i dina bilder eftersom att de är så mörka. För att fotografera en siluett måste du har ljus bakom det du fotograferar, så att den du fotograferar liksom blockerar ljuset lite. Du får tänka på din bakrund här, för är bakgrunden också mörk kommer det inte gå att se din person, utan du måste hitta en bakgrund som är ljusare i nyans än det du fokuserar på för att personen eller byggnaden ska stå ut i bilden.

Solen skiner över ett promenad stråk i Västerås
Bländartal. F11, Slutartid 1/250 sek, ISO 320

Skapa kreativa bilder!

Jag försöker också inspirera till att skapa kreativa bilder tex. hitta häftiga reflektioner. Då har din bild kanske två budskap och inte bara ett?

Här har jag tagit kort in i fönstret på Orangeriet på Steam Hotell. Det var inte det som fanns innanför fönstret som var mitt primära mål med bilden utan vad den reflekterade. Man kan ta reflektionsbilder i nästan vad som helst så länge det reflekterar något, så titta på allt från en vattenpöl till fönster för att se vad du ser för något i dess reflektion. Ibland supercoolt och ibland inte, så ha det i åtanke och titta runt hela tiden. 

Reflektion i ett fönster på Steam Hotell i Västeårs
Bländartal. F11, Slutartid 1/250 sek, ISO 500

Steam Hotell i Västerås

Steam Hotell i Västerås är rätt tacksamt att fotografera för att det är så vackert. Speciellt om du är där vid solnedgången. Då lyser fasaden alldeles gyllenbrun.

Steam Hotell i solnedgång
Steam Hotell i Västerås vid solnedgång. Bländartal. F8 Slutartid 1/320 sek, ISO 320

Kolla efter detaljer och skuggor i bilder

När du fotograferar arkitektur så sök efter detaljer på fasaden som kanske gör den unik och lite mer speciell.  Även här kan du leka med ljuset och skuggornas effekt det finns på en byggnad. Du kan skapa otroligt vackra bilder med kontraster och ljusa och mörka ställen i dina bilder.

Hus fasad i solnedgång
Bländartal. F10 Slutartid 1/250 sek, ISO 320

Öster Mälarstrand i Västerås

Jag promenerar gärna runt Öster Mälarstrands promenadstråk längs vattnet i Västerås, just för att föreviga de vackra byggnaderna i de olika ljus som vi har till vårt förfogande. Här har jag promenerat runt alldeles innan solnedgången. Jag stannade aldrig tills att solen gick ner helt men nästan. Jag gick dvs innan blåtimmen startade. Men jag kanske stannar nästa gång.

Vill du lära dig skapa mer kreativa bilder så följ gärna med på en av mina fotokurser som jag håller i, i Västerås med omnejd.

Du kan skapa din egna privata fotokurs där jag lär ut det du vill förkovra dig mer inom i fotografi. Du kan även följa med på en fotokurs i grupp där du kan ställa dina individuella frågor och på så vis lära dig det du är ute efter.

Läs mer om mina privat kurser här.

Är du intresserad utav ett Mentorskap i fotografi så kan du läsa mer om det här.

Hoppas vi ses framöver.

Tills dess, happy snapping!

/Helen Shippey

Fotograf i Västerås

 

Vy över Öster Mälarstrand i Västerås i solnedgången
Bländartal. F10 Slutartid 1/500 sek, ISO 320

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem